logo k40 league

facebookicon youtubeicon photoicon

Blaž MahkovicBlaž Mahkovic je 26 letni igralec, ki je v svoji karieri igral pod vodstvom Zmaga Sagadina, bil v Union Olimpiji in vpoklican na treninge ožjega seznama za reprezentanco. Blaž prvič igra v tujini. V BIH, kjer se je v klubu Igokea odlično znašel, svojo minutažo dobro izkorišča.

Blaž, zakaj košarka? Vemo da je vaš brat Gašper tudi košarkar. Je bil to pravi vzrok, ali so še drugi razlogi za ta kolektivni šport?
Verjetno sem se res navdušil za košarko zaradi mojega brata, saj sem zelo rad hodil na njegove tekme in spremljal tekme KK Triglava, nato pa sem se tudi sam odločil, da se preizkusim v tem športu.

Kako bi opisali vašo kariero, od igranja v mlajših kategorijah, do igranja v Škofji Loki, selitev v Union Olimpijo in sedaj prvič v tujini. Kakšni so bili pogoji za delo in kje ste največ napredovali.
Imam zelo lepo spomine na igranje v mlajših selekcijah KK Triglava, kjer so bili za ta nivo kar dobri pogoji za delo. Z nekimi profesionalnimi pogoji sem se prvič srečal v Heliosu, kjer mislim, da sem pod vodstvom Zmaga Sagadina tudi največ napredoval. Kar se tiče pogojev za treniranje, so bili seveda zelo dobri tudi v Olimpiji in pa sedaj v Igokei, kjer imamo na voljo lastno dvorano.

Sedaj prvič igrate v tujini, kakšni so občutki? Kako ste se ujeli s soigralci in trenerjem? Jezik verjetno ni težava?
Res, da prvič igram v tujini, a nimam tega občutka, da sem v tujini, saj so tukaj v Bosni in Hercegovini vsi gostoljubni in prijazni. Z jezikom nimam večjih težav, saj sem imel v preteklosti že veliko soigralcev, ki so prihajali iz Srbije, Hrvaške itd. Tako, da sem bil že nekako navajen tega jezika. Tudi s soigralci se razumem super, prav tako tudi s trenerjem.

Katera sezona je bila po vašem mnenju za vas prelomna? Bi lahko v svoji mladi karieri naredili kaj drugače?
Težko je reči, katera sezona je bila prelomna, vsekakor sem vedno naredil nek korak naprej. V Škofji Loki sem se prvič srečal s 1. slovensko ligo, v Heliosu sem prvič profesionalno treniral 2x na dan in se boril za malo višja mesta v slovenski ligi. Nato sem šel v Olimpijo, kjer sem prvič igral ABA ligo in Eurocup ... Sigurno bi lahko kaj naredil drugače, a se s tem ni vredno obremenjevati, saj se za nazaj ne da nič več spremeniti.

Nekajkrat so vas selektorji tudi že vpoklicali na treninge članske reprezentance. Kakšna izkušnja je to za igralca in kakšna je želja po igranju v reprezentanci?
Lepa izkušnja, še posebej, če dobiš potem še kakšno minuto na parketu. Sicer sem sam zaigral le na nekih prijateljskih tekmah, ko je bil trener Jure Zdovc, ampak me vseeno na to vežejo lepi spomini.

Kako se spominjate dni, ko ste lahko neobremenjeno igrali tudi zunaj na igrišču, pogrešate kakšno košarko 3na3 s prijatelji?
To so bili zelo lepi časi, ko smo s prijatelji veliko časa preživeli na zunanjih igriščih (v Kranju za Aljaževo in Čopovo šolo, na Planini na "West side-u", na štadionu, v Radovljici v športnem parku, na Bledu v Zaki ...). Škoda, ker danes otroci že zelo zgodaj dobijo v roke elektronske naprave, ki jih zanimajo bolj, kot igranje na prostem. Sam mislim, da prav ob tem neobremenjenem igranju košarke 3 na 3 lahko zelo veliko napreduješ. Med sezono sicer košarke 3 na 3 s prijatelji ne pogrešam prav veliko, si pa poleti za njo vedno vzamem čas in vedno odigramo kakšen »basket« s prijatelji.

Koliko ste sedaj v stikih z družino, prijatelji in ostalimi, ki so vas ali pa vas še spremljajo?
Danes imaš Skype, Whatsapp, Viber in pa razna socialna omrežja, ki ti pomagajo pri ohranjanju stikov, tako da tukaj ni težav. Sicer pa imam do doma le 3 ure vožnje, tako da če imam kdaj kakšen dan ali dva prosto, se tudi zapeljem v Slovenijo.

Kakšni so cilji vaše ekipe v letošnji sezoni in kakšne ambicije imate osebno glede razvoja vaše kariere? Kje bi najraje zaigrali?
Naši osnovni cilji so obstanek v ABA ligi, kjer trenutno zasedamo odlično 6. mesto, kasneje pa seveda tudi osvojitev državnega prvenstva Bosni in Hercegovini. Sam bi se rad preizkusil še izven Balkana, nekje v nekem urejenem okolju, kjer se igra tudi košarka na visokem nivoju.

Foto: ABA liga & euroleague.net
Blaž Mahkovic

Sponzorji Lige K40 v sezoni 2020/21

brce logo mali
megaflor
bazen logo mali
agilcon
burger logo mali
itn logo
avtoservis selan
genis
gls logo
pvc markus
vzajemna logo mali
LEKARNA
tp metal sponzor
stow
bozicnejelke
jeklarna logo
vitaminwell
underground
wisdom
kocman logo
fida mini2
bigbang mali
caleffi1
cotron logo k40
bilban logo
riso scotti
hitrostcom
wd40
erdinger

Napoved tekem

1/4 finale ANTA Torek 14.02.23 21:00
1/4 finale ANTA Sreda 15.02.23 21:00
1/4 finale ANTA Petek 17.02.23 19:30
1/4 finale ANTA Nedelja 19.02.23 17:00
7. krog Vzhod Sobota 25.02.23 18:30
10. krog Vzhod Sobota 25.02.23 18:30