logo k40 league

facebookicon youtubeicon photoicon

Sašo OžboltTretja ˝žrtev˝ magazina Lige K40 je bil Sašo Ožbolt. Vsem ljubiteljem in poznavalcem košarke poznan kot eden bolj borbenih košarkarjev, igralec, za katerega nobena žoga ni bila izgubljena. Igralec, ki je izjemno hvaležen za vsako ekipo, saj doda tisto energijo, ki pripomore k zmagi! Spomnili smo se kariere in tudi incidenta z zveznikom Panathinaikosa.

Najprej se dotaknimo teme košarkarske upokojitve. Kaj Sašo dela v košarkarskem pokoju? Kako je bilo sprejeti odločitev, da se aktivno poslovite od igranja na parketu?
Odločitev je bila in ni bila težka. Vedno sem si govoril, da je takrat, ko ne bom več čutil adrenalina pred tekmo oz. motiva za trening, čas za slovo. Z motivacijo za tekme nisem imel problemov, a drugače je bilo glede treningov. Bolečine so bile vse močnejše in pogostejše in težko se je bilo motivirati iz treninga v trening, iz dneva v dan. S te strani odločitev ni bila težka, težja je bila, ko sem pomislil, da je bila košarka vedno moj način življenja, ter da se bo čez noč vse spremenilo.

Še vedno ste v stiku s košarko. Kakšne so vaše ambicije, kdaj bi lahko rekli, da je vaša funkcija in delo na želenem nivoju, kakšni so cilji?
Posebnih ciljev oz. ambicij nimam. Želim ostati v košarki kot trener, to kar trenutno tudi počnem. Težko odgovorim na vprašanje, kdaj bo moje delo na želenem nivoju. Želim si, da bi mladi košarkarji napredovali in bi po možnosti nekdo od njih nekoč igral košarko na resnem nivoju. Veliko bi mi pomenilo, da bi me nekdanji igralci poklicali, vprašali kako je, se dobili na kosilu. Zagotovo bi to bil enkraten občutek.

Spomnimo se igralskih začetkov, zakaj košarka? Kaj vas je gnalo v dvorano in kako je do članske kategorije potekala vaša klubska in igralska rast? Kdaj je bil vrhunec v mladinskih kategorijah?
Večkrat sem že povedal, da sem se s prijatelji vpisal na košarko. To je bilo v 2. razredu. Takrat so bili drugi časi. Praktično smo dan za dnem preživljali na zunanjih igriščih in igrali košarko. Tam smo se učili novih trikov, preigravanj, itd. Do zaključka srednje šole sem igral za vse selekcije KK Portorož, nakar sem se preselil v Kranj k Triglavu, kjer sem se prvič srečal z resnejšo košarko. Vrhunec v mladinskih kategorijah sta bila nastopa na Evropskem kadetskem prvenstvu leta 1996 v Belgiji, ter svetovno prvenstvo U20 leta 2001 na Japonskem.

Vsi se vas najbolj spomnimo iz Olimpije, ko je vaša požrtvovalnost in energija vedno dodala tisto razliko proti nasprotnikom. Katera tekma vam bo za vedno ostala v spominu?
Zagotovo je bila to domača evroligaška tekma v Top16 leta 2004 proti Efes Pilesnu. Do te tekme nisem imel pomembnejše vloge v ekipi. Takrat se je poškodoval prvi organizator igre Robert Štelmahers in dobil sem prvo pravo priložnost, ter jo zagrabil z obema rokama. Mislim, da sem ob zmagi dosegel 20 točk. Od te tekme naprej sem praktično igral po 40 minut na tekmo.

Spominjamo se tekme proti Panathinaikosu, ko ste imeli nesrečno srečanje z Mike Batistom. Kako ste takrat doživeli ta dogodek, kaj ste si o tem mislili po ogledu posnetka? Ste Miku oprostili za to nespametno potezo?
Do ogleda posnetka dejansko nisem vedel, kaj se je zgodilo med samo tekmo. Vse se je odvijalo tako hitro. Ob prvem ogledu sem bil res razočaran nad njegovo potezo, a sem se hitro pomiril. Naslednji dan me je poklical in se opravičil. Kasneje sem od njegovih bivših soigralcev izvedel, da je miroljuben in da je tudi njih ta dogodek presenetil. Bolj kot to, sem bil razočaran nad vodstvom Evrolige, ker takrat ni bilo nobene kazni. Tako sem dobil dokaz oz. potrdilo, da imajo večji klubi privilegije.

Če bi lahko, katero sezono bi z veseljem še enkrat odigrali in zakaj?
Čeprav nisem imel vidnejše vloge v ekipi, je to z naskokom sezona 2002-03. Takrat se od nas ni pričakovalo nič. Uprava je dejala, da bo vsaka zmaga v Evroligi uspeh. Takrat smo bili nekaj minut oddaljeni od Final 4 turnirja. Kemija oz. povezanost v ekipi je bila takrat neverjetna.

S katerimi igralci ste se najbolje razumeli v ekipi? Vemo, da ste živahen igralec. Ste bili tudi za »štose« z Miličem in ostalimi vedno v prvi vrsti?
Ker sem v Olimpiji preživel praktično desetletje, se je tudi izmenjalo ogromno soigralcev. Veliko je soigralcev, ki so mi pomagali oz. sem se z njimi še posebno dobro razumel: Hukić, Petrov, Djordjević, Drobnjak, Jagodnik, Udrih ... a dejstvo je, Milič je bil največji zabavljač.

Mislim, da je košarka v Sloveniji padla na najnižjo raven v samostojni Sloveniji. Sedaj se počasi dviguje, mislite da so smernice prave? Kakšni so vaši občutki?
Mislim, da se ponavljamo iz leta v leto, da nižje ne moremo pasti. Ne vem, a dejstvo je, da smo v krizi. Vse preveč se dela na kratek rok, zahtevajo se rezultati, posledično se ne zaupa mladim - začaran krog. Sam imam za razliko od večine drugačen pogled na košarko. Zdi se mi, da se vse preveč išče, sili v ospredje oz. ponuja priložnost le atletsko sposobnejšim igralcem, medtem ko se igralce z visokim košarkarskim IQ-jem, ki dojemajo, čutijo igro, spregleda oz. se jim ne ponudi priložnosti. Večkrat sem dejal, da imam občutek, da Miloša Teodosića v Sloveniji ne bi opazili oz. spregledali.

Aktivni ste v ekipi 3x3 Piran. Kakšna je vizija kluba? Imate evropske prvake in 3. iz svetovnega prvenstva. Je to dobra reklama za klub na obali? Kako se razvija 3x3?
Klub smo na noge postavili Šinkovec Samo, Kavić Adin in jaz. Prvi korak smo naredili s tem, da smo nerazdružljivi četverici (Ovnik, Srebovt, Finžgar, Kavgič) poiskali boljše pogoje za delovanje. Za pomoč smo zaprosili občino Piran, ki nam je prisluhnila. Na rezultate fantov v letošnji sezoni smo zelo ponosni. Mislim, da ima 3x3 košarka veliko perspektivo ter prihodnost. Z uvrstitvijo te panoge na olimpijske igre bosta popularnost in razvoj naraščala. Že sedaj imamo v klubu 40 otrok mlajših starostnih kategorij. Delovanje smo si zamislili tako, da bi tekom sezone igrali dvoransko košarko, v času "mrtve" poletne sezone pa košarko 3x3. Namen je, da bi bili otroci celo leto povezani s košarko. V klubu si prizadevamo za izgradnjo kvalitetne košarkarske površine na portoroški plaži.

Sašo OžboltFoto: zurnal24.si

Sponzorji Lige K40 v sezoni 2020/21

brce logo mali
megaflor
bazen logo mali
agilcon
burger logo mali
itn logo
avtoservis selan
genis
gls logo
pvc markus
vzajemna logo mali
LEKARNA
tp metal sponzor
stow
bozicnejelke
jeklarna logo
vitaminwell
underground
wisdom
kocman logo
fida mini2
bigbang mali
caleffi1
cotron logo k40
bilban logo
riso scotti
hitrostcom
wd40
erdinger

Napoved tekem

1/4 finale ANTA Torek 14.02.23 21:00
1/4 finale ANTA Sreda 15.02.23 21:00
1/4 finale ANTA Petek 17.02.23 19:30
1/4 finale ANTA Nedelja 19.02.23 17:00
7. krog Vzhod Sobota 25.02.23 18:30
10. krog Vzhod Sobota 25.02.23 18:30