logo k40 league

facebookicon youtubeicon photoicon

Sani BečirovićSani Bečirovič je kot nadebudni maldinec prišel v Olimpijo, od koder ga je kariera vodila po celi Evropi. V svoji karieri je osvojil vse kar se v evropski košarki da doseči. Postal je prvak Evrolige in MVP meseca. Sedaj kot opokojeni košarkar veliko časa posveča svojim otrokom in Košarkarski šoli Sani, ki jo ima v Mariboru in okolici.

Kdo je bil glavni krivec za vaše košarkarske začetke?
Glavni krivec je bil Dražen Petrovič. Ko sem prvič gledal EP v Zagrebu, sem se zaljubil vanj in ga poskušal posnemati v vseh pogledih.

Koliko je krivde nosi oče, glede na to, da je bil košarkarski trener?
Moram se popraviti, krivca sta bila dva. En je bil Dražen, drugi pa Memi, ki je noč in dan gledal košarkarske tekme, da se je učil, jaz pa sem bil posledično vedno poleg njega in sem padel v ta film.

Zasledil sem, da ste bili v začetku košarkarske kariere bolj močne postave. S Sašom Ožboltom sva pred mesecem govorila ravno o tej temi, da se preveč poudarka daje zgolj na atletsko postavo, ne pa na košarkarski IQ?
Ne, da se strinjam s Sašom, jaz bi to izpostavil. Jaz sem bil atletsko res zadaj, bil sem pretežek oz. bolj ˝buckast˝. Imel pa sem dober smisel za igro in dovolj visok IQ za igro. Skozi celotno osnovno šolo me je spremljala ena oseba - Zoran Kregar, ki me je skozi vso osnovno šolo učil atletiko. Z njim sva veliko delala na prvem koraku in eksplozivnosti, kar je po mojem mnenju najbolj pomembno. Košarka se igra na majhnem prostoru in prednost moraš narediti v enem oziroma v pol koraka. In ko sem to enkrat popravil, je bilo potem zame lahko igrati košarko.

Takrat si začel uživati v košarki?
Točno to. Do takrat sem bil atletsko zadaj, ko pa sem to popravil, je ves talent in občutek za košarko prišel v ospredje.

Kdaj si kot otrok začel sanjati o košarkarski karieri?
Sanjaril sem od začetka. Ni bilo dneva ali sekunde, da ne bi bil trdno prepričan vase, da je moje delo oz. poslanstvo, da igram košarko. Vsi mislijo, da mi je bilo lahko, da je pot do uspeha vedno posuta z ne vem čem. Realnost je druga. V vseh teh mlajših selekcijah, razen, ko smo postali mladinci oz. mlada reprezentanca, nisem bil vodilni v svoji kategoriji. Konec koncev je tudi ena anekdota, ko nisem bil izbran niti v širšo selekcijo štajerske letnik 1980/81, niti med 24 fantov. Dosti je takih stvari, ki so me še bolj podžgale, da sem še več treniral ravno na atletiki.

Omenil si tudi smolo. V to kategorijo zagotovo spadajo tudi vse poškodbe kolena? Kako si se fizično in psihično spravil nazaj?
Vsi, ki so na vrhunskem nivoju in so se vrnili po poškodbi, lahko povejo, da moraš imeti za povratek ob sebi družino, prijatelje in ljudi, ki ti želijo dobro iz srca in te želijo videti nazaj na parketu. Sam sem srečen, da sem bil obdan s takimi ljudmi, družino in tisto peščico štirih, petih prijateljev, ki so mi stali ob strani. Ni lahko. Da se lahko vsakodnevno ukvarjaš sam s sabo in z bolečino, moraš predvsem razčistiti pri sebi in se sprijazniti z bolečino, ki je na dnevni bazi velik sovražnik. To je največja stvar, ki ti pripomore k vrnitvi. Psiha je največjega pomena.

S Panathinaikosom si osvojil Evroligo. Gledaš na to sezono kot najuspešnejšo, ali ti je katera druga ljubša?
Rezultatsko gledano je to sigurno najuspešnejša sezona. Sam osebno bi izpostavil sezono v Rimu. Takrat sem ravno zato odšel iz Grčije, da sebi in ostalim dokažem, da sem lahko vodja enega tako vrhunskega kluba, kot je bil takrat v Rimu. Imeli smo sicer malo smole s poškodbami in odhodom Jasmina Repeše. Z njim bi zagotovo dosegli višje cilje. Tudi v Benettonu sem imel na osebnem nivoju uspešno sezono. Bilo je kar nekaj epizod, ko so bili lepi trenutki in sem nanje ponosen.

Se pravi ima vsaka sezona svoj občutek?
Da, vsaka sezona je bila zase lepa in edinstvena. Če izpostavim še Fortitudo Bologna, kjer smo po smoli izgubili finale, tudi v Evropi smo igrali vrhunsko.

Kaj dela Sani sedaj, ko je košarkarsko upokojen?
Največ se ukvarjam z družino. To je bil tudi razlog, da sem se vrnil iz Grčije in prekinil sodelovanje s Saletom Đorđevičem, ki mi je dal ogromno in mi pokazal, kaj pomeni biti trener na vrhunskem nivoju. Koliko enega odrekanja in dela je to. Poleg družine pa sta tukaj tudi Košarkarska Šola Sani in agentura za mlade igralce, saj mislim, da je vse preveč poudarka na poslu v košarki in premalo na razvoju. Stopnice pri delu se danes ne le le preskakujejo, ampak jih sploh ni več, kar pa v karierah veliko pomeni. Potem se čudimo, zakaj zadaj ni talentov. Mislim, da moramo vzrok iskati v tem, da so vsi športi danes postali prevelik posel agentov samo zaradi zaslužka in tako se naredi tudi kakšna napaka. Jaz na stvari gledam drugače in bi rad dokazal, da se sistematično lahko naredi veliko, saj je tak sistem na plan postavil veliko igralcev.

Je to tudi vizija Košarkarske šole Sani?
Da. Na ta način skrbim za fante naše šole, poleg tega pa tudi za nezadovoljne igralce, ki bi jim lahko pomagal na tej poti. Jaz sem na začetku, ne mudi se mi nikamor, in počasi se podati v to.

Bomo tako na dolgi rok dobili kakšnega Sanija iz Maribora?
Zagotovo. Že sedaj imamo nekaj zanimivih fantov. Je pa res, da je za to potrebno veliko časa, poleg tega pa se mora vse poklopiti. Štajerska je bila vedno valilnica košarkarskih talentov, ne nazadnje je tudi Klemen Prepelič eden takšnih, pa Jure Pelko itd. Mislim, da se ni treba bati.

Sani Bečirović

Vir: sani.si (zgornja slika), zurnal24.si (spodnja slika)

Sponzorji Lige K40 v sezoni 2020/21

brce logo mali
megaflor
bazen logo mali
agilcon
burger logo mali
itn logo
avtoservis selan
genis
gls logo
pvc markus
vzajemna logo mali
LEKARNA
tp metal sponzor
stow
bozicnejelke
jeklarna logo
vitaminwell
underground
wisdom
kocman logo
fida mini2
bigbang mali
caleffi1
cotron logo k40
bilban logo
riso scotti
hitrostcom
wd40
erdinger

Napoved tekem

1/4 finale ANTA Torek 14.02.23 21:00
1/4 finale ANTA Sreda 15.02.23 21:00
1/4 finale ANTA Petek 17.02.23 19:30
1/4 finale ANTA Nedelja 19.02.23 17:00
7. krog Vzhod Sobota 25.02.23 18:30
10. krog Vzhod Sobota 25.02.23 18:30