logo k40 league

facebookicon youtubeicon photoicon

Boštjan Nachbar, Ney Jersey NetsBoki Nachbar je eden izmed igralcev, ki se nikoli ni odrekel dresu slovenske reprezentance. Boki je v svoji košarkarski karieri igral v NBA, Barceloni in ostalih klubih, kjer je pustil močan vtis. Poleg košarkarske kariere že 10 let uspešno vodi košarkarski tabor BOKI NACHBAR, ki se vsako leto odvija v Kopru.

Boštjan kako se je začela tvoja košarkarska pot, kakšni spomini te vežejo na otroške oziroma mladinske dni v košarki?
Začel sem na igrišču v Dravogradu, kjer je oče s prijatelji igral košarko. Zatem sem se pridružil ekipi OŠ Dravograd in kasneje tudi mariborskim košarkarskim klubom. Kmalu se je iz hobija razvila ljubezen in košarko sem začel igrati in trenirati vsak dan. Na igranje za mlajše kategorije me vežejo izjemno lepi spomini, vsake tekme in zmage sem se veselil in jo doživljal kot nekaj posebnega.

Vaš brat je tudi košarkar, sedaj uspešen trener, pa me zanima, kdo je večkrat zmagal 1na1?
Že dolgo nisva igrala, a ko sva bila mlajša, mi je s svojo hitrostjo povzročal veliko težav. Za razliko od ostalih me je znal sprovocirati in me tudi večkrat premagal.

Pri dvajsetih letih ste odšli v Italijo v takrat zares močno italijansko ligo. Kako ste se znašli? Vas je spremljal kdo od družine? Kakšen košarkarski preskok je bil to?
Bil je velik preskok, saj sem začel igrati v takrat enem največjih evropskih klubov - Benettonu Treviso. Ker je Treviso zelo blizu Slovenije, sem večkrat imel obiske družine in prijateljev. Po prvi sezoni, ki je služila bolj kot nekakšno uvajanje, sem nato v drugi sezoni dobil veliko priložnost za igranje in jo izkoristil. Tako individualno kot ekipno smo dosegli izjemen uspeh. Jaz sem bil izbran na NBA draftu, z ekipo pa smo postali italijanski prvaki in se uvrstili na F4 Evrolige.

Italija je bila odskočna deska za vaš odhod onkraj luže. Je NBA liga svoj svet? Kakšna je bila takrat razlika med Evropo in Ameriko v košarki?
Razlika med NBA in Evropo je vedno velika, predvsem v hitrosti igre in v odprtosti igrišča, ki je posledica tamkajšnjih košarkarskih pravil. Za igro v NBA moraš imeti poseben talent in biti zelo samozavesten, če ne, te kmalu nadomesti kdo drug.

Kaj vam je najbolj ostalo v spominu v NBA? Imate kakšno anekdoto iz najmočnejše lige na svetu?
Ogromno je spominov, tako lepih, kot manj prijetnih. Mene največ lepih spominov veže na igranje za New Jersey Nets. Igrati v All-Star zasedbi skupaj z Kiddom, Carterjem in Jeffersonom, je zame nekaj posebnega. Predvsem zato, ker sem imel v tej ekipi pomembno vlogo in užival zaupanje teh košarkarskih zvezdnikov.

Kaj vam je prinesel povratek v Evropo? Morali ste narediti kar korak nazaj, da ste zopet polni motivacije in energije prišli v Barcelono, kjer ste bili med izkušenejšimi igralci?
Nobena kariera ne gre samo v eno smer. Dogajajo se vzponi in padci. Menim, da sem najnižjo točko dosegel med igranjem za turški Efes Pilsen in hkrati staknil še hujšo poškodbo gležnja. Po eni sezoni sem se nato vrnil v Evroligo in v Bambergu za las zgrešil nagrado za naj strelca Evrolige. Dve sezoni v Barceloni sta tako zame, kot za družino, bili najlepši.

Kako gledate na svojo košarkarsko kariero sedaj? Koliko časa bomo še lahko uživali v vaših igrah na parketu?
Izredno sem vesel in ponosen, da mi je kot dečku iz Dravograda uspelo narediti zelo lepo kariero in igrati v največjih svetovnih in evropskih klubih. Dokler bom v igri užival, bom še igral. Ne razmišljam, kdaj bom zaključil. Morda letos poleti, morda čez leto ali dve.

Bi se kdaj vrnili igrati v Slovenijo? Kaj menite o moči slovenske lige?
Dvomim, da se bom vrnil v Slovenijo. Mislim, da bi se veliko košarkarjev rado vrnilo, a manjka stabilen klub s pravo evropsko vizijo. Moč slovenske lige težko ocenim, ker v njej nisem igral že več kot 15 let. Če pa primerjamo rezultate slovenskih klubov z ostalimi v regiji, lahko ugotovimo, kakšno je trenutno stanje.

V reprezentanci ste bili najbolj prepoznaven obraz, ki mu je slovenski grb svetinja. Vam je žal, da vam leta 2009 na EP na Poljskem ni uspelo poseči po medalji?
Seveda, vsem nam je zelo žal, a druge reprezentance so bile boljše. Z malce sreče, s kakšno poškodbo manj ali kakšno sodniško odločitvijo nam v prid, bi imeli medaljo.

Kakšno prihodnost ima Slovenska reprezentanca? Mladi so v tem letu pokazali dobre igre po Evropi.
Zelo pomembno je načrtno delo in vztrajanje pri proizvodnji mladih igralcev. Košarkarski talent Slovenija ima, vprašanje je, če ga znamo pravilno razvijati in izkoristiti. Predpogoj pa je močna slovenska liga oziroma stabilni klubi.

Sami že več kot 10 let na obali v Kopru uspešno organizirate tabor za otroke, ki je na visokem nivoju in vi ste tam vseskozi tudi prisotni. Kaj vam daje ta kamp? Bodo lahko otroci tudi v prihodnje poletne dni preživljali z vami?
Vsi, ki sodelujemo v kampu, zelo uživamo pri deljenju košarkarskih izkušenj in košarkarskega znanja na mlajše generacije. Ponosni smo, da kamp deluje že 10 let in da smo si ustvarili ime, ki nekaj velja. Lahko potrdim, da bo kamp deloval tudi v prihodnje, se pravi poleti, v Kopru.

Boštjan Nachbar, Slovenija(foto zgoraj: 24ur.com, foto spodaj: slovenskenovice.si)

Sponzorji Lige K40 v sezoni 2020/21

brce logo mali
megaflor
bazen logo mali
agilcon
burger logo mali
itn logo
avtoservis selan
genis
gls logo
pvc markus
vzajemna logo mali
LEKARNA
tp metal sponzor
stow
bozicnejelke
jeklarna logo
vitaminwell
underground
wisdom
kocman logo
fida mini2
bigbang mali
caleffi1
cotron logo k40
bilban logo
riso scotti
hitrostcom
wd40
erdinger

Napoved tekem

1/4 finale ANTA Torek 14.02.23 21:00
1/4 finale ANTA Sreda 15.02.23 21:00
1/4 finale ANTA Petek 17.02.23 19:30
1/4 finale ANTA Nedelja 19.02.23 17:00
7. krog Vzhod Sobota 25.02.23 18:30
10. krog Vzhod Sobota 25.02.23 18:30